Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι σφραγίδες άρτου

Το μουσείο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή σφραγίδων άρτου και πρόσφορου στον κόσμο. Η συλλογή αποτελείται από 500 σφραγίδες που χρονολογούνται  από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι και τον 20ο αιώνα, από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού με παράδοση στην ορθόδοξη πίστη.

Η έκθεση οργανώνεται σε έξι ενότητες, που αναπτύσσουν διαχρονικά τη σφράγιση του άρτου, με έμφαση στη χρονολογική εξέλιξη των σφραγίδων, τη χρήση τους, τη μορφή και η προέλευσή τους, τις επιγραφές, το συμβολισμό και τις παραστάσεις που απεικονίζουν.

Η συλλογή των αρτοσφραγίδων σκοπό έχει να δώσει στον επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα της σφράγισης του άρτου προσφοράς, το γνωστό μας πρόσφορο. Οι σφραγίδες διακρίνονται σε ευχαριστιακές, αυτές δηλαδή που προορίζονται για την τέλεση του μυστηρίου της Θείας ευχαριστίας, και σφραγίδες ευλογίας, αυτές που χρησιμοποιούνται για να σφραγίζονται οι άρτοι κατά τις μεγάλες δεσποτικές και θεομητορικές γιορτές, αλλά και τις γιορτές των αγίων.

Οι ευλογημένοι αυτοί άρτοι μοιράζονται στους πιστούς στο τέλος της λειτουργίας για υγεία και ευημερία. Η αρτοκλασία είναι η λειτουργική παράδοση που υπενθυμίζει στους πιστούς ότι το ψωμί είναι η ευλογία του Θεού για τον άνθρωπο, και το βασικό συστατικό της διατροφής του.